19.5.2014

SUND, ERIK AXL: Varistyttö

Kustantaja: Otava 2014
Alkuteos: Kråkflickan
Suomennos: Kari Koski

Erik Axl Sund on kirjailijanimi, jonka takaa löytyvät aiemmin musiikkibisneksessä vaikuttaneet kaverukset Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundqvist. Heidän Victoria Bergman -trilogiaansa on verrattu Stieg Larssonin Millenium-trilogiaan ja pidetty jopa parempana (ainakin se voitti Ruotsin dekkariakatemian erikoispalkinnon vuonna 2012). Ensimmäinen osa Varistyttö ilmestyi suomeksi maaliskuussa 2014 ja jatko-osat ovat luvassa nopeasti eli kakkososa Unissakulkija ilmestyy kesäkuussa ja viimeinen osa Varjojen huone lokakuussa. Lukijan kannattaisi odottaa kunnes kaikki osat ovat ilmestyneet, sillä ainakin aloitusosa päättyy järisyttävästi kesken tilanteen.

Varistyttö on vetävästi ja kekseliäästi kirjoitettu, mutta tavattoman raaka ja lohduton se kyllä on. Ihmisten toisilleen tekemiä julmuuksia on paljon ja ne kuvataan yksityiskohtaisesti. Ehkä pahinta on se, että tekojen uhreina ovat lapset. Vai olisiko vielä pahempaa se, että lapsipornon harrastajat pitävät tekojaan ikiaikaisen vietin normaaleina seurauksina, jotka Raamattukin sallii? Tämä kysymys nousee esiin:

Kuinka paljon kärsimystä ihminen voi tuottaa muille ennen kuin hän itse lakkaa olemasta ihminen ja muuttuu hirviöksi?

Kirja alkaa siitä, että tukholmalaisen metroaseman läheltä löytyy nuoren pojan muumioitunut ruumis. Poikaa on pahoinpidelty järjettömän raa’asti ja häneltä on poistettu sukuelimet. Kohta löytyy toinen ruumis, myös selvästi julman kidutuksen kohteeksi joutunut. Ja kolmas… Pelkästään uhrien henkilöllisyyden selvittäminen osoittautuu vaikeaksi, murhaajasta puhumattakaan. Jossain vaiheessa voimansa yhdistävät poliisi Jeanette Kihlberg ja psykoterapeutti Sofia Zetterlund, joilla kummallakin on henkilökohtaisia ongelmia - Jeannetella aviokriisi ja Sofialla työpaineiden aiheuttama väsymys sekä menneisyyden painolastia.

Nykyhetkeen lomitetaan menneisyyteen liittyviä välähdyksiä, joiden merkitystä surmattujen poikien tapauksiin voi pitkään vain arvuutella. Sofian asiakkaista kahdella on monipersoonallisuushäiriö (dissosiaatio). Näistä toinen on entinen lapsisotilas, joka tuo Sofian mieleen omat rajut kokemukset vapaaehtoistyöntekijänä Sierra Leonessa vuonna 2001. Toinen asiakas on nuori nainen, Victoria Bergman, jonka muistikuvat vievät lapsuuteen 1980-luvulle. Oma isä (ja muutama muukin mies) käytti lasta seksuaalisesti hyväksi äidin puuttumatta tilanteeseen mitenkään. Tytön mieli särkyy, mutta onko hän tekstissä mainittu Varistyttö?

PS. Varistytön kansi on oivaltava. Sen pohjana on Carl Larssonin tuttu maalaus, joka alkuperäisenä henkii turvallisuutta ja lämpöä. Pienillä muutoksilla siitä on saatu pahaenteinen ja kammottava kuva, josta viattomuus on kaukana.


1 kommentti:

  1. Kiitos kirjoituksestasi, sillä nyt vasta selvisi miksi kirjan kansi näyttää niin tutulle! :) Mutta tunnelma siitä on ihan täysin muuttunut, joten ei ihme, etten osannut yhdistää.

    VastaaPoista